Aromatyzowany, smakowy olej

Aromatyzowany olej może być dodatkiem do wielu dań – świetnie nadaje się do sałatki, pizzy, makaronów czy ryżu. Będzie też fantastycznym pomysłem na prezent. Przygotowanie smakowego oleju jest bajecznie proste. Na początku upewnij się, że zarówno używane dodatki, jak i naczynia, w których olej będzie przechowywany, są całkowicie suche. Dzięki temu olej szybko nie zjełczeje i nie będzie pryskał podczas smażenia. Najlepiej do oleju rzepakowego dodawać suszone zioła i przyprawy. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie dodać odrobinę świeżych produktów, po umyciu należy je tylko dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym.

Składniki:
olej lub oliwa z oliwek
Dowolne dodatki, np. czosnek w płatkach (1 łyżeczka lub więcej), posiekana słodka papryka (1 łyżeczka), rozmaryn (2 szczypty), oregano (płaska łyżeczka), 4 drobno posiekane świeże ostre papryczki, 3 łyżki posiekanych świeżych ziół – mięta, cząber, estragon, szałwia, tymianek, pietruszka

Smakowy olej rzepakowy można stworzyć tak naprawdę na dwa sposoby. Pierwszym z nich jest aromatyzowanie na zimno. Działając w ten sposób wystarczy wsadzić do butelki z olejem wybrane dodatki, szczelnie zamknąć i odstawić do lodówki na około tydzień. Zdecydowanie bezpieczniejsza jednak jest druga metoda przygotowania, która polega na podgrzaniu oleju z dodatkami do temperatury około 80°. Dzięki temu olej znacznie szybciej przejdzie aromatem.

#oszczędność pieniędzy
#nieprzetworzona żywność

Skip to content